We are hosting

Wat is CMS Hosting?

CMS Hosting is een hosting dienst die specifiek afgestemd is op de eisen van de te installeren CMS systemen. Denk daarbij aan de beschikbaarheid van database, programmeeromgeving en rekenkracht.

Pegasis heeft diverse CMS hostingbundels specifiek afgestemd op bepaalde CMS software waaronder Wordpress, Drupal en Joomla.

Hieronder volgt meer informatie over Content Management Software. U kunt dit document ook downloaden als .PDF bestand.


Wat is een CMS

Met een Content Management Systeem (CMS) automatiseert u het proces van het beheren, presenteren en publiceren van content voor internet en intranet sites. Een internetsite is voor iedereen toegankelijk via het World Wide Web. Een intranetsite is een op internettechnologie gebaseerd communicatieplatform voor intern gebruik. Qua techniek en mogelijkheden vergelijkbaar met internet dus, maar dan bedrijfsgebonden.

leesteken_002Het belangrijkste kenmerk van een CMS is dat deze een scheiding realiseert tussen de content zelf en de presentatie van de content.

De vormgeving en structuur van een site en de presentatie van informatie worden bij een CMS vooraf eenmalig vastgelegd in stramienen en sjablonen. Het beheer van de site bestaat daarna enkel nog uit het toevoegen, wijzigen of verwijderen van de content. Het CMS zorgt ervoor dat de content automatisch op de juiste plaats en in de juiste vorm op de site gepubliceerd wordt. Deze scheiding tussen inhoud en vormgeving biedt veel voordelen.

Wat is content?

Content kunt u beschouwen als alles wat op een webpagina te vinden is aan tekst, afbeeldingen, animaties, geluid, video's, applicaties, toegang tot database, enzovoort. Dat is dus alles wat op een site voor actualisering en verandering in aanmerking komt.

CMS leveranciers met unieke kenmerken

Onder het begrip CMS valt een enorm scala aan producten en oplossingen. Er bestaan zeer eenvoudige oplossingen voor het beheer van relatief eenvoudige websites, maar ook zeer geavanceerde systemen voor complexe toepassingen. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan grote internetportalen. Deze kenmerken zich vaak door een enorm informatieaanbod, een grote diversiteit aan soorten content en een grote groep mensen die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van de content.

De prijzen variŽren van een paar honderd euro tot tonnen en miljoenen. Een verschil dat mede verband houdt met de enorme diversiteit aan toepassingen, functionaliteit, technologie, specialisme en geavanceerdheid. Wat alle CMS oplossingen gemeenschappelijk hebben, is het doel waarvoor deze gebruikt worden: het beheer van content. Iedere vergelijking daarbuiten wordt er al snel een van appels met peren.

Het verschil tussen Enterprise CMS en Web CMS

Web CMS systemen zijn ontwikkeld voor het beheer van webpagina's op internet. Enterprise CMS systemen hebben een breder toepassingsgebied. Zij integreren alle databronnen en technologieŽn binnen een organisatie.

  1. Met een CMS is het eenvoudig om de inhoud van uw site actueel te houden. Denkt u aan het publiceren van bedrijfsnieuws, productinformatie, prijzen, online catalogi, speciale aanbiedingen, enzovoort.
  2. Met een CMS is het gemakkelijker om controle te houden op de bevoegdheden van mensen (autorisatie) die veranderingen kunnen aanbrengen. U bepaalt zelf wie toegang heeft tot welke delen van de website. De kans dat 'onbevoegden' per ongeluk goede content overschrijven of weghalen of de vormgeving en structuur geweld aandoen, kunt u uitsluiten.
  3. Met een CMS kunt u uw eigen websites of intranet onderhouden, zonder dat u de technische kennis hoeft te bezitten van HTML, opmaakcodes of bepaalde scriptingtalen. Voor wijzigingen bent u niet meer afhankelijk van uw webbouwer of automatiseringsafdeling. Hierdoor kunnen de kosten van het beheer van uw website enorm dalen.
  4. Met een CMS kunt u de informatie die een gebruiker op uw website of intranet te zien krijgt personaliseren. Dit betekent dat u een bezoeker alleen de informatie kunt laten zien, waarvan hij of zij eerder zelf heeft aangeven dat die tot zijn of haar voorkeur behoort. Ook het selectief aanbieden van informatie die past bij eerder getoonde interesses van de bezoeker, is mogelijk.
  5. Met een CMS vergroot u de consistentie van uw website of intranet. De vormgeving blijft in alle gevallen conform het vooraf bepaalde stramien en ook de structuur ligt min of meer vast. Hierdoor is het ook gemakkelijker meerdere mensen de verantwoordelijkheid te geven voor het beheer van de website of het intranet. Ieder heeft slechts toegang tot dat deel waarvoor hij of zij geautoriseerd is. En geen van de gebruikers heeft de mogelijkheid eigenhandig wijzigingen aan te brengen in de vormgeving en structuur.
  6. Met een CMS is het gemakkelijker content aan elkaar te koppelen en gekoppeld te houden, ook als u content verplaatst. Wijzigt er iets in de 'keten', dan wijzigt de hele keten automatisch mee. Links blijven werken en informatie blijft vindbaar. Ook kunt u eenvoudig teruggrijpen naar eerdere versies en is archivering van ooit gepubliceerde content eenvoudig mogelijk.

CMS Pakketselectie

De selectie van een CMS is niet eenvoudig. Kiest u voor een enorme functionaliteit, dan kan de aanschaf en de implementatie behoorlijk tegenvallen. Veel CMS leveranciers bieden de mogelijkheid om een 'rustige' start te maken. U begint dan met enkele basisfunctionaliteiten en bouwt deze stap voor stap uit tot een steeds completer systeem. Een gecontroleerde aanpak heeft als voordeel dat uw organisatie zich in een natuurlijk tempo aan de veranderde werkwijze kan aanpassen. Fasering is afhankelijk van de specifieke situatie die bij u geldt.

Een andere mogelijkheid is om een CMS te gebruiken als ASP applicatie. U betaalt dan een vast bedrag per maand voor het gebruiksrecht van de software, zonder dat u zelf investeert of te maken krijgt met hoge opstartkosten.